Филми

The Rezort/Generation Z - 2015

 
 

Аз, честно да си призная, обикновено се приспивам с The Walking Dead, въпреки че всъщност е добре направен филм. Но жанрът много избуя и си има някои дадености, които трябва да се спазват, а това  бързо омръзва и мозъкът, като се чуди какво да прави, се превключва на стенд бай и носителят му мирно захърква. 
Бях си пуснал и Rezort със същата цел - за спокоен преход от будно в спящо състояние, пък взех, че го изгледах целия.
Във филма присъства задължитената атрибутика на зомби жанра, има достатъчно "аааргх", гнила кръв, млясмляс и динамично, весело преследване на не-още-зомбита от вече такива, тъй че в това отношение си е каноничен зомби филм. Вярно, има някои индикации за наличие на зомбита 2.0 и дори намек за зомбита 80 lvl, но и това не е чудо невиждано.
Особеното е, че Rezort е нещо като антиутопия вътре в антиутопията. Основната идея на сюжета е, че след справянето с епидемията една компания започва да организира платени сафарита за зомбита, в която потребителите участват за канализиране на агресията, справяне със стреса, отмъщение и just for lulz. Разбира се, истината се оказва далеч по-душещипателна, а начело на въпросната компания по дефолт стои Зла Строга Студена Кучка, изиграна от Claire Goose:
 
 Между другото някога, на зарята на времето бях класирал разказ в първия "Еротикон" на в-к "Други светове" с много подобна идея, само че вместо зомбита имаше клонинги.

Включени са тъпи, дразнещи тийнейджъри, за които още отначало е ясно, че ще бъдат сполетяни от ВНЕЗАПЕН разрив на шаблона и гадна смърт, който момент, макар и предизвестен, бива очакван от зрителя с истински копнеж.
Присъства суров и загадъчен алфа самец с бойни скилове.
Главната героиня е девица с богата душевност, пресъздадена от фапейбълната, но не особено curvy Jessica De Gouw, а интелектуалната топлес темата естествено не е засегната. Но какво да се прави, има едно достойно за съжаление отстъпление от качествата на централния женския образ в хорър филмите през последните години. С една дума, филмът може да се гледа. Финалът му е отворен за сиквели и приквели, тъй че времето и боксофисите ще покажат дали ще има продължение тази нелоша поначало идея.

Като за филм от зомби жанра:5/6
 
Няма коментари: